A Travellerspoint blog

Hawaii, dag 5

Hawai'i Volcanoes National Park

sunny 15 °C
View San Francisco og Hawaii on kmull's travel map.

Etter en frokost bestående av armeriddere og bananpannekaker samt et glass på størrelse med et shotteglass med juice var det på tide å utførske Hawai’i Volcanoes National Park.

Etter en videointrodukjon var første stopp ”the steam vents”. Steam vents er vanndamp som kommer ut av sprekker i fjellet. Dampen dannes av at regnvann infiltreres i jorden og renner ned i sprekker hvor temperaturen er så høy at det fordamper .

P1050768.jpgP1050781.jpg

Deretter gikk turen til Sulphur banks, som er et sted der sprekker i fjellet går helt ned til magmaen (smeltet stein) i vulkanen. Her bobler svoveldioksid opp til overflaten og felles ut i gule krystaller. Svoveldioksid lukter som når man tenner en fyrstikk. Denne lukten er kjent for å overdøve en viss annen lukt som kan unnslippe menneskekroppen når man har spist litt for mye lyst brød de siste to ukene. Dette var det noen som dro stor nytte av

P1050777.jpgP1050776.jpg

Det er to aktive vulkaner i vulkanparken; Mauna Loa og Kilauea. Mauna Loa (Fjell stort) er det største fjellet i verden (større enn kilimanjaro) målt fra fjellet såle ved havbunnskorpen til toppen. Vulkanen er estimert å ha et utbrudd hvert 6. – 20. år. Sist utbrudd var i 1984, så det betyr at vulkanen er over termin og vel så det. Kilauea har hatt kontinuerlig utbrudd siden 1983. Rødglødende lava kommer ut fra en sprekk sørøst for vulkanen i tillegg til at man kan se glød og røyk fra et nyere krater i kalderaet på vulkanen. (Kaldera og krater er det samme bare at kaldera er mye mye større enn krater.) Kalderaet til Kilauea er ca. 3 km i diameter.

P1050790.jpgP1050793.jpg

Etter flere stopp ved utkikkspunkter til Kilauea og en rask lunsj på Thai thai tok vi en kjøretur fra toppen av vulkanen og ned til sjøen hvor et nyere utbrudd har stengt av veien. Høydeforskjellen og temperaturforskjellen var ganske stor. På toppen av vulkanen var det ca. 15 grader mens det nede ved sjøen var nærmere 35 grader! Heldigvis var det mye vind, så vi holdt ut i varmen. På vei nedover gjorde vi forskjellige stopp blant annet ved en lava tube som er en tunnel gjennom størknet lava og ved noen petroglyfer innrisset i stein for flere hundre år siden. Vi kjørte også gjennom flere tidligere lavastrømmer som nå var størknet til svart stein. Selv om vi opprinnelig er geologer ble det litt for mye geologiekskursjon for oss, og stoppene ble ganske kjappe etter hvert

P1050799.jpgP1050800.jpgP1050828.jpgP1050833.jpg

Veien nedover endte brått der en lavastrøm hadde strømmet rett over veien. Der tok vi oss en tur i lavalandskapet. Det var ganske surrealistisk å se gamle veiskilt stikke opp over lavaen enkelte steder. Det var dannet utrolig mange fine mønstre og fargeskimmer i lavaen.

P1050844.jpgP1050848.jpgP1050858.jpgP1050859.jpgP1050863.jpgP1050868.jpgP1050872.jpg

På kvelden hadde vi supergod middag på hotellet. Kristian hadde antilope og jeg hadde lokal fisk (Ono) med mangochutney. God restaurant – veldig mette. Hadde likevel plass til et stort stykke sjokolade kake som vi tok med opp i senga etter middagen.

Posted by kmull 11:42 Archived in USA Tagged educational

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint